Fotóalbum

Megkóstoltuk a kisgéresiek borait.

A 2024. január 26-28 között megrendezett XV. Újborkóstolón képviselte magát a Bereczki Máté gazdakör a szlovákiai Kisgéresen.

Mint ismeretes, a Bereczki Máté gazdakör és a kisgéresi Polyhos borászati társulás között már évek óta szoros szakmai és baráti kapcsolat alakult ki. E kapcsolat fenntartása érdekében és a kisgéresi társulás elnöke – Géresi Pál meghívásának eleget téve három nap, 2 éjszakát töltöttünk a Felső-Bodrogközben. A résztvevők: Demény István, Dr. Balla Tibor, Kovácsné Erzsébet, és jómagam Kovács György.

A szállás Királyhelmecen volt egy jól felszerelt apartmanban, mindnyájunk megelégedésére, az étkezésünket a közeli étteremben biztosították.

Az első nap délutáni programjaként Géresi Pál kalauzolásával megnéztük Királyhelmecnek – a Bodrogköz központi városának – nevezetességeit, többek között, a helyiek szeretett Csonkavárát. A vár tulajdonosa az a Gönczi Bertalan – fiatal informatikus – aki egyben a szállásadónk is volt.

A várat még a XV. sz.-ban a Pálócziak építették. A jelenlegi tulajdonosa nagy jövőt lát a Csonkavár későbbi működtetésében. A vár körüli munkálatok még évekig eltarthatnak, de az ásatások és egyéb kivitelzési munkálatok után hangulatos borozó, lapidárium, idegenforgalmi iroda és – a Kárpátokig ellátó – gyönyörű – kilátást biztosító terasz várja a látogatókat.

A következő program a közeli Perbenyik településen lévő Majláth Kastély megtekintése volt, mely 1749-ben barokk stílusban épült, jelenleg szakközépiskolaként működik, így nem látogatható, mi is csak kívülről járhattuk körbe. A parkban sok értékes fa és bokorfajta tekintheő meg.

Utunkat Bély nevezetű faluba folytattuk, ahol a Sennyey kastélyban fogadott bennünket a helyi idegenvezető és mint- egy másfél órás tárlatvezetésen megismerhettük az 1781-évben barokk stílusban épült, de az átépítések során rokokó és klasszicista stítusúvá vált kastélyt.

Vissza Királyhelmecre tartva néhály fotó erejéig megálltunk a középkorban épült Latorcai holtág 4 lyukú kőhídjánál.

Esti programként a Majláth József múzeumban megrendezendő képzőművészeti kiállítás megnyitójára voltunk hivatalosak, ahol megismertük néhai Csótó László képzőművész grafikai és kerámiai alkotásait. A színvonalas rendezvény megtartása a Bodrogközi és Ung vidéki Közművelődési Intézet szervezésében történt.

Másnap, szombaton a kisgéresi polgármester Furik Csaba – aki Kassa megyei képviselő is – jött értünk és ő mutatta be a környék nevezetességeit, így láthattuk a történelmi pincesort, amely a világörökség része. A föld alatt csillag alakban elágazó borospince kompexum, 79 bejáratból és hozzávetőleg 300 pincetorokból áll, zömmel vulkáni tufába faragva.

Kisgéresről a határközeli – Sátoraljaújhelytől 3 km-re lévő – Borsi községbe vitt utunk, ahol láthattuk II. Rákóczi Ferenc szülőházát, azt a kastélyt, mely a felújítás után csodálatos turisztikai látványosság lett.

Kastély látogatás után vissza Kisgéresre a XV. Újbokóstoló rendezvényre. A többségében kisgéresi borász és más nem kisgéresi, de bodrogközi borász újborkínálata fogadott bennünket.

Baráti beszelgetés során Géresi Pál elmondta, hogy a Polyhos borászat polgári társulás célja a szőlészet és borászat fejlesztése és fenntartása, a térség kis szőlészeteinek és borászatainak mindennemű támogatása, a történelmi borospincék védelme és reklámozása.

Az újborok fogyasztásával egyenes arányban emelkedett a jó hangulat, mi is jó hangulatban, mosolyogva köszöntünk el vendélátóinktól.

Vasárnap reggeli után indultunk Magyarországra és szakmai programként – Demény István előre egyeztetett szervezésében – betértünk Mádra a Geoprodukt KFT. Kőtelepére, ahol a KFT vezetője Mátyás Szabolcs fogadott bennünket és tartott tájékoztatót az álltaluk előállított termékekről. Amelyekben van ásványi talajjavító, mint természetes zeolit, borászati derítőszer, mint bentonit, illit, nátrium-karbonát, valamint olyan mikronyomelemek amelyek a növényi életfolyamatokban létfontosságú szerepet töltenek be.

A fent említett három napunk sűrű programokkal és élményekben gazdagon telt el, s a Felső-Bodrogközben igyekeztünk a Bereczki Máté gazdakör jó hírnevét öregbíteni.

Szolnok, 2024. január 30.

Kovács György

gazdaköri tag

Közgyűlés 2024. január 27. Szandaszőlős

Velünk élő hagyományok: Disznóvágás” címmel Markó Péter tartott egy színvonalas előadást

Szandaszőlős 2024. január 04.

A fotók az est eseményeiről szólnak. Fotó: Demény István

Vagyon elleni (bűnmegelőzési), baleset megelőzési előadás Szandaszőlős 2023. október 26.
Előadó: Volter Ildikó c.r.örgy.

Mustivál Szandaszőlős 2023. szeptember 15.

XXV. Gulyásfesztivál Szolnok 2023. szeptember 09.

XX. Civil kavalkád Szolnok 2023. szeptember 02.

Tanyaparti Ószandán 2023. augusztus 11.

A Szolnoki Bereczki Máté Gazdakör egyik tagjának tanyáján találkoztak a résztvevők.

A szakmai programban Tálas László a Tiszakürti Arborétum nyugalmazott igazgatója tartott gyakorlat ihletésű előadást a szüret, mustkezelés, borkészítés részleteiről.

Az előadás a következő szüreti időszak munkáinak előkészítése jegyében történt.

A tagság figyelme ezután a házigazda által készített birkapörkölt felé fordult..

Amíg a hölgy résztvevők a tálalással foglalatoskodtak, a többiek egymás pálinkáját, borait értékelték.

A birkapörkölt nagyon finom volt, utána a tagok által hozott jobbnál jobb süteményeket kóstolgattuk, közben fogyott az innivalók mennyisége is.

A délután legfontosabb momentuma a kötetlen beszélgetés, a találkozás öröme volt.

Az esemény az alkonyatkor ért véget.

Az összefoglalót és a képeket köszönjük Demény István tagtársunknak.

XXX. Nemzetközi borverseny, Szandaszőlős, 2023. május 20.

A városi virágkertészetben jártunk az Előd úton és a Kiss János úton Fodor György tagtársunk vezetésével Szolnok 2023. április 27.

Bereczki Máté Gazdakör éves közgyűlése Szandaszőlős 2023. április 22.

Megtartottuk a Bereczki Máté Gazdakör éves közgyűlését. a hét végén.

A közgyűlést megtisztelte jelenlétével Szalai Ferenc polgármester úr. A város vezetője elismeréssel szólt az egyesület évek óta egyenletes sikeres, magas színvonalú működéséről.

Tagfelvételekről is tárgyalt és határozott a közgyűlés: öt új tag  vesz részt ezentúl a szervezet munkájában.

A tagság elfogadta a vezetőség beszámolóját és a Számvizsgáló Bizottság jelentését a 2022. évi tevékenységről illetve gazdálkodásról.

A közgyűlés napirendi pontjainak lezárása után vacsorára terítettek és a sültes ételek elé étvágygerjesztőnek a tagok saját pálinkát kínáltak a résztvevőknek. A szódavíz mellé bor is társult, így teljes volt a további beszélgetések megalapozása.

A fotókat Demény István készítette.

 Bereczki Máté Gazdakör Búzaszentelés megtartása Szandaszőlős 2023. április 22.

A hagyományos búza szentelést idén is megtartottuk. A búzatábla az egyik Bereczki Máté gazdaköri  házaspár szépen fejlődő vetése volt. A búza szentelést Lédeczi atya végezte népes résztvevő jelenlétében. Az eseményen megjelent Szalai Ferenc polgármester is.

A fotókat Demény István készítette.

Bereczki Máté Gazdakör tagjai Tiszakürtre látogattak az arborétumba 2023. április 20

A Bereczki Máté Gazdakör tagjai a Tiszakürti  Arborétumba látogattak. A vendégeket Tálas László az arborétum nemrégiben nyugdíjba ment vezetője kísérte végig. Érdekes tájékoztatást adott a hely geológiai keletkezéséről, történetéről. A séta során elmesélte a gyűjtemény keletkezésének, fejlődésének főbb állomásait, a létesítő Család története is szóba került. 

Sok szép fát, virágot láttunk utunk során és a tavasz legszebb virágaiban is gyönyörködhettünk.

Ezután a látogató központban ízletes ételekkel megrakott tálcák vártak. Miközben fogyasztottuk a finom ételeket Tálas lászló, – aki borász is,- bemutatta kedvenc borait. Így vált teljessé a  napra kitűzött programunk.

A fotókat Demény István készítette.

XIX. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválon vettünk részt, amelyet Budapesten rendeztek meg az idén. 2023. február 25.

A képeket Lázár Klára készítette.

2023 január 28. Bormustra a gazdaköri tagok részére Major Ferencnél

2023 január 19. Bemutatót hallgatunk a Bayer Hungária Kft-től “Mi várható a növényvédelemben 2023-ban.” címmel

Előadó: Arany Ferenc

Részt vettünk a XIX. szolnoki Civil kavalkádon 2022. szeptember 3-án

A Bereczki Máté Gazdakör tagjai részt vettek a Szolnok Város Napja  keretén belül megrendezett XIX. Civil Kavalkádon szeptember 3.- án.

Termésbemutató, must préselés, tájékoztatók jelentették a gazdaköri aktivitást.

A gazdaköri tagok elhozták a legszebb gyümölcsöket, zöldségeket, illetve a gazdálkodók terméseiből is kiállítottak magvakat.

A must préselése hagyományosan népszerű volt, voltak, akik többször is meglátogatták a kínáló poharak tálcáit.

Többen érdeklődtek a Gazdakör felől, a helyi TV is forgatott a sátrunknál.

A rendezvényről készült fotókat Demény István készítette.

Kertészkedtek az óvodásokkal a Bereczki Máté Gazdakör tagjai.2021.09.29.- én

A Hétszínvirág Óvoda komposztáló napján vettünk részt.

A látogatás az óvodával kötött együttműködési megállapodás keretében történt.

Az őszi levélgyűjtés, kerttisztítás nagyon tetszett a gyerekeknek, buzgón végezték a rájuk bízott feladatot.

Előzetesen egy kis játékos tornagyakorlatra is sor került.

A segíteni szándékozó szülőknek az udvaron lévő fák koronájának csinosításával – (ritkítás, elhalt ágak eltávolítása, lelógó, útban levő ágak levágása)- kapcsolatban szakmai útmutatást adtunk, majd a szamóca indák eltávolításának módját is megmutattuk. Végül a komposzt minőségének elbírálására kértek fel, amiben szívesen működtünk közre.

Az óvónénik hálásan köszönték a jó tanácsokat és jövőre már bátrabban alkalmazzák és tanítják a bemutatott módszereket.

  XVII. Magyarországi bor és Sajt Fesztiválon vettünk részt, amelyet Győrben rendeztek meg az idén.

A fotókat Demény István készítette.

Kertlátogatáson vettünk részt Soltész Jánosnál. 2021. július 08.

A fotókat Demény István készítette.

Látogatás a Milléri Levendula kertbe. 2021. június 24.

A fotókat Demény István készítette.

Búzaszentelő (online) 2021. április 23. Csatos Gábor termelő Bánkúti 1201 fajtájú búzájának megszentelése

A fotókat Demény István készítette.

Hagyományőrző családi napon vettünk részt Tiszavárkonyban.

2020. július 25.

Négy előadást tartottunk kertészkedési témákban.

A fotókat Demény István készítette.

Látogatást tettünk Soltész János tagtársunk kertjében. 2020 július 16-án.

Utána finom ételek, italok, sütemények valamint muzsikaszó mellett beszélgettünk.

A fotókat Demény István készítette.

Búzaszentelés 2020.04.24.-én Koronavírus járvány idején.

Fényképezte: Demény István

Metszési bemutató 2020. március 14. Gazdatársunk kertjében. Szandaszőlős

Fotókat készítette: Demény István

XXVIII. Nemzetközi borverseny 2020. február 29. Szandaszőlős

Fotókat készítette: Demény István

Közgyűlés 2020. január 25. Szandaszőlős

Fotókat készítette: Demény István

Tótáné Lajkó Éva falugazdász tájékoztatót tartott az aktuális mezőgazdaságot érintő jogszabályokról, eljárásokról, tennivalókról. 2019. november 28. Szandaszőlős

Fotókat készítette: Demény István

Komposztáló napon vettünk részt a Hétszínvirág óvodában 2019. október 08.-án

Fotókat készítette: Demény István

Mustiválon vettünk részt 2019. szeptember 13.- án Szandaszőlősön a Lengyel Antal téren.

Fotókat készítette: Demény István

Gulyásfesztiválon vettünk részt 2019.szeptember 07. Szolnok

Madarász András fotói. Az utolsó képet Kopasz Árpádtól kaptuk.

Részt vettünk a XVII. Civil Kavalkádon 2019. augusztus 31.- én

Fotókat készítette: Demény István

Látogatás a szolnoki Vízműnél 2019. május 16.

Fotókat készítette: Demény István

Méz készítményekkel ismerkedtünk Ipolyszakálloson és az Esztergomi Várban jártunk 2019. július 11-12.-én

Fotókat készítette: Demény István

Halétel főző nap a Művelődési Ház udvarán 2019. június 22. Szandaszőlős

Fotókat készítette: Demény István

Részt vettünk a XXV. Jász Világtalálkozón Jászkiséren. 2019. június 08.

Fotókat készítette: Demény István

Búzaszentelő 2019. április 27. Szandaszőlős

Fotókat készítette: Demény István

2017. 09.01-03 Kisgéresen Nyárbúcsúztató rendezvényen vettünk részt a Polyhos borász társaságnál. A közeli nevezetességeket is megtekintettük Királyhelmecen, Kassán és több kastélynál. Foto: Demény István